Io pesto, tu non mi pesti :)

Jeśli mówisz Genua, mówisz pesto!  🙂
Jak prawidłowo należy wykonać sos pesto? Dziś wieczorem podzielimy się z wami tradycyjnym, rodzinnym przepisem.
Pesto to typowy ,tradycyjny sos włoski pochodzący z regionu Liguria. To symbol Genui, jak sama nazwa wskazuje “pesto genovese” dla znających język włoski- pesto genueńskie , jego głównym składnikiem jest bazylia, która w oryginalnym przepisie powinna pochodzić z dzielnicy Prà, głównego liguryjskiego miasta. Historia tej dzielnicy sięga dalekich czasów kiedy to Rzymianie nazywali owe tereny Prata dei Veituriorum, Prati dei Veiturii, starożytną waleczną ludność liguryjską.
Odmiana tego typu bazylii ma małe, żywo zielone listki, ze względu na swą wyjątkową jakość została oznaczona przez markę DOP.( DOP to skrót od Denominazione di Origine Protetta, czyli Chroniona Nazwa Pochodzenia.)

Jak mówi tradycja pesto powinno być przygotowane za pomocą “mortaio e pestello” czyli w marmurowy moździerzu za pomocą drewnianego tłuczka a nie w mikserze, którego ostrza niszczą delikatne listki bazylii, które to czernieją i utleniają je, tracąc w ten sposób cudowną zieleń !

A presto !

🙂 🙂

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s